Gehoorverlies

Gehoorverlies

Gemiddeld duurt het 7 tot 8 jaar voordat een slechthorende naar de audicien stapt voor een gehoortest en heeft 1 op de 6 volwassen een vorm van gehoorverlies.

Gehoorverlies wordt vaak geassocieerd met ouderdom, maar dat is niet altijd het geval. Iedereen kan er mee te maken krijgen. Het komt wel vaker voor bij mensen ouder dan 65 jaar.

Wij bieden via onze website een online hoortest aan. Dit is geheel gratis, net als een uitgebreid onderzoek bij ons in de winkel. 

Oorzaken gehoorverlies

De meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies zijn leeftijd en een te lange blootstelling van harde geluiden. Gehoorverlies kan echter ook worden veroorzaakt door een infectie, een hoofdletsel, of bepaalde medicijnen, daarnaast kan gehoorverlies worden veroorzaakt door problemen in het buiten- en middenoor of door beschadigde haarcellen in het binnenoor.

Gehoorverlies door problemen in het buiten- en middenoor (geleidend)

Geleidend gehoorverlies wordt veroorzaakt door problemen in het buiten- en middenoor, waardoor de geluiden het binnenoor niet kunnen bereiken. De meest voorkomende oorzaken zijn verstopping van het gehoorkanaal door oorsmeer, een geperforeerd trommelvlies, vloeistof in het middenoor en beschadigde of defecte middenoorbeentjes (gehoorbeentjes).

Gehoorverlies door problemen in het binnenoor (perceptief)

Dit soort gehoorverlies treedt op wanneer de gevoelige zenuwvezels in het binnenoor beschadigd raken. Hierdoor kan het geluid niet correct worden doorgestuurd naar de hersenen. Dit kan een gevolg zijn van een te lange blootstelling van hard geluid. De meest voorkomende oorzaak van perceptief gehoorverlies is echter het natuurlijke verouderingsproces. Bij sommigen verslijten de zintuigcellen al op 50-jarige leeftijd terwijl bij anderen het gehoorverlies pas op 80-jarige leeftijd begint.

Hoe werkt ons oor?

Twijfelt u aan uw gehoor? Een hoortest is bij Van der Werf Horen altijd kosteloos. Laat u vrijblijvend informeren.