Otosclerose
Voor een hoortoestel op maat kunt u terecht bij Van der Werf Horen. Wij hebben alles in het werk gesteld om u de meest geavanceerde hoorwinkel van Heemstede te bieden.
Wat is Otosclerose?
Otosclerose is een ziekte die iemand langzaam slechthorend maakt. De ziekte is progressief, het wordt dus steeds erger. In principe kan het zich bij beide oren voordoen, maar ook bij één van de twee oren. In vrijwel de meeste gevallen leidt deze aandoening niet tot volledig doof zijn. Ieder jaar zijn er tussen de 1.000 en 1.500 mensen die zich melden met klachten wat betreft Otosclerose.
Otosclerose leeftijd
Behandeling van Otosclerose
Er zijn meerdere opties om Otosclerose te behandelen. Zo kan een operatie een oplossing zijn. Bij een operatie wordt de stijgbeugel vervangen door een kunst stijgbeugel. Hierdoor kunnen de gehoorbeentjes weer vrij bewegen. Bij 95% is het gehoor na de operatie weer helemaal normaal.
Wanneer het advies van de KNO-arts een hoortoestel is, dan bent u van harte welkom bij Van der Werf Horen.
Wat is de oorzaak van Otosclerose?
Verkalking van de stijgbeugel
De stijgbeugel is het kleinste onderdeel van het menselijk skelet. Maar wat doet het nou? De stijgbeugel zorgt voor versterking en geleiding van mechanische trillingen van het trommelvlies naar het slakkenhuis.
Bij Otosclerose ontstaat er een groei van sponsachtig botweefsel waardoor de stijgbeugel als het ware vast komt te zitten. De stijgbeugel heeft niet meer de bewegingsvrijheid die het dient te hebben, waardoor geluid niet meer goed geleid kan worden. Dit zorgt voor een verstoring van de geluidstrillingen die weer als gevolg hebben dat iemand minder goed kan horen. In principe is hier dus sprake van een geleidingsgehoorverlies.
Het slakkenhuis
Otosclerose kan er ook voor zorgen dat niet de stijgbeugel maar het slakkenhuis wordt aangetast. Hierdoor ontstaat er geen geleidingsgehoorverlies maar een zenuwgehoorverlies. Hier spreken we van cochleaire Otosclerose. Voor deze mensen is een hoortoestel vaak een uitkomst.
Om en rondom de stijgbeugel en van het slakkenhuis
Natuurlijk kan er ook Otosclerose waarbij zowel het slakkenhuis als de stijgbeugel zijn aangetast. Vanzelfsprekend heeft iemand dan last van zowel geleidings- en zenuwgehoorverlies.